Fietsparkeren Centrum Hilversum per 1 januari 2020

 

Het Platform G&CZ heeft samen met de Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vecht meegedacht over het vinden van oplossingen om het Centrum fietsvrij te maken, zonder dat mensen met een beperking daarvan veel last ondervinden.
Voor veel mensen met een beperking (zoals een verstandelijke beperking, een visuele beperking of  Niet Aangeboren Hersenletsel), maar ook voor ouderen en kinderen is een overzichtelijke omgeving om zich in te bewegen van belang. Vandaar dat het Platform en de Schouwgroep het fietsvrij maken van het Centrum steunen.

Maar er zijn ook mensen met een beperking die niet zonder hulpmiddel het dorp zouden kunnen bezoeken.
Dat betekent dat ook een oplossing gevonden moest worden voor mensen met een mobiliteitsprobleem.  Platform en Schouwgroep denken dat de gekozen oplossingen voldoende zijn:
- Mensen die een hulpmiddel voor een mobiliteitsprobleem (driewielers, scootmobiels enz.) nodig hebben mogen wel in het centrum rijden en parkeren.Zij hoeven geen ontheffing aan te vragen.
- Andere mensen kunnen zonder kosten hun fiets in de fietsenkelder stallen en indien nodig gebruik maken van bijvoorbeeld een leen-rollator, boodschappenkar. De gemeente stelt die beschikbaar in de fietsenkelder aan de Zeedijk.


Sommige mensen zijn gewend op hun fiets te steunen als zij niet mogen fietsen. Maar: een fiets is geen loophulpmiddel, want het is geen goede ondersteuning voor mensen die slecht ter been zijn of problemen met hun evenwicht hebben. 

 

Er zijn ook mensen met een chronische ziekte waardoor zij op onverwachte momenten snel een toilet moeten kunnen bezoeken. Het Platform denkt na over een manier hierin te voorzien. Gelukkig komen er de laatste jaren meer openbare toiletten bij in het centrum van Hilversum. De toiletten die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking kunt u vinden onder Informatie/invalidentoiletten.

 

Hieronder een kaart van de fietsvrije zone in Hilversum-Centrum